Wandelen
Wandelenin de stad van de mogelijkheden
Op basis van een gezamenlijke stadswandeling moeten de studenten hun eigen kaarten/scores maken met en voor de wandelkaart-game app Dérive, met aandacht voor de stad, het klimaat en de omgeving. Perceptie van de omgeving met alle zintuigen en een weerspiegeling van een door mensen gebouwde stedelijke omgeving, verkeer, open ruimten, bouwmaterialen en natuur staan centraal. Het doel is om op een leuke, speelse manier aan te zetten tot nadenken over de stad, alledaagse routes en het milieu tijdens het wandelen. De ontwikkelde kaarten zullen worden toegevoegd aan Dérive’s ‘library’ om in klassikale context verder te worden bewerkt.
Description
In haar boek “Feminist City” uit 2019 vraagt Leslie Kern zich af: “Wie geeft de stad vorm?” In haar woorden: “Activisten hebben hard gestreden voor belangrijke veranderingen in het stadsontwerp, politiepraktijken en de dienstverlening om beter tegemoet te komen aan de behoeften van vrouwen. En toch zal een vrouw ’s nachts nog steeds de straat oversteken als er een vreemde achter haar loopt.” (Kern: 12f.)
In een stad leven verschillende mensen hun leven, mensen / ieder met verschillende interesses en ideeën – maar ook wezenlijk verschillende mogelijkheden: Vragen over mobiliteit en geslacht, alsook over financiële middelen komen vrij vanzelfsprekend aan de orde (Wie verhuist waarheen? Waarom ontbreken bepaalde demografische groepen hier?), maar ook vragen over wie de besluitvormers zijn: Wat willen ouderen of kinderen? Wat hebben wilde vogels, duiven, bijen, vlinders, wormen nodig – voor een goed leven? Hoe kunnen de verschillende problemen – variërend van economische druk op bewoners, racisme, misogynie en seksueel geweld tot de ontoereikende maatregelen ter bestrijding van de klimaatcrisis en de oververhitting van steden – worden aangepakt en zichtbaar gemaakt? En wanneer wordt het eindelijk illegaal om honderden bomen onder politiebescherming te laten kappen voor de aanleg van een straat in een stad? (Dit gebeurde in Wenen op 1 februari 2022, toen een protestkamp tegen een enorm wegenbouwproject werd ontruimd, zie https://orf.at/stories/3245819 of https://lobaubleibt.at)
Tasks and specific work steps
- Werkstappen:
- De docent moet basiskennis hebben van de Dérive app die niet moeilijk onder de knie te krijgen is.
- De docent moet zich bezighouden met ‘Dérive’ als artistieke methode, waarbij het belangrijk is om hier te benadrukken dat kunsthistorische representatie in relatie tot stedelijke sociale uitsluiting ook kritisch moet worden bekeken. (Wie beweegt waar, wanneer en hoe door de stad?)
- De docent moet zich bezighouden met ‘scores’, aanwijzingen voor actie / richtlijnen die sinds Fluxus gemakkelijk in de kunstcontext worden gebruikt.
- Opdrachten:
- A1: Excursie naar de directe of een heel andere buurt van de stad. Onder leiding van de docent gaan de studenten de stad door (als ze in een grote groep lopen, is een park misschien handig). De docent leidt: de richting, waar te kijken; Hoe ruikt het? Wat zie je? Wat is onzichtbaar en toch aanwezig? Wie loopt er in het gebied? Wie mist er? Hoe wonen de mensen hier? Hoeveel natuur en hoeveel bebouwde grond is er? Zijn er openbare toiletten, plaatsen om te zitten of te liggen?
- A2: Vervolgens gaan de studenten in kleine groepjes zelfstandig de stad door met Dérive en proberen ze de app uit, waarbij ze zich bewust worden van wat goed/slecht is.
- A3: Input: Terug op school, de hogeschool e.d., wordt gesproken over strollologie, ruimtelijke ordening, scores, en ‘Dérive’ als artistieke methode.
- A4: Studenten maken hun eigen spel kaarten die worden ingevoerd in de Dérive app. De thema’s van het kaartspel moeten zijn: klimaat, milieu en stad.
- A5: Het spel wordt getest in de stedelijke ruimte.
Sources and References
- Kern, Leslie. “Feminist City”, Between the Lines: Toronto 2019
- Stedelijke ruimte en duurzaamheid:
- Fridays for Future:
https://fridaysforfuture.at/blog - Dérive Zeitschrift für Stadtforschung:
https://derive.at/ - Urbanize! Festival:
https://urbanize.at/ - Environmental activism in Vienna:
https://lobaubleibt.at/en/home-2/
- Fridays for Future:
- Artistieke partituren of wandelingen:
- Alison Knowles: Make a Salad
- Elke Krasny, Sophie Lingg, Claudia Lomoschitz: Feministische Night Scapes
- Fluxus und Scores:
Images/Examples
Additional Information
Author’s Encouragement
Dit idee kan worden uitgevoerd in verschillende leercontexten en zowel in kortere als in langere versies. De Dérive app is relatief eenvoudig te gebruiken, biedt veel mogelijkheden en kan ook handig zijn voor andere projecten (zoals excursies naar andere steden). Studenten kunnen de app gemakkelijk zelf gebruiken. De app stimuleert ook beweging in de buitenlucht – hopelijk met frisse lucht.