Mythology: Nature workshop

Mythology: Nature workshop
Forest Blanket

by Tarja Nieminen
by Gautam Vishwanath
by Aalto University (Helsinki, Finland)

Het doel van de workshop en de activiteiten is om, vanuit verschillende perspectieven, het belang van de natuur, en vooral bossen, in Finland en wereldwijd te benadrukken. Natuur vertegenwoordigt het belangrijkste element van het ‘Fins zijn’; nog steeds is ongeveer 73% van Finland bedekt met bossen. Historisch gezien is natuur een integraal onderdeel van het jaarlijkse ritme van het Finse land- en bosleven.

De workshop biedt Finse studenten ook een kijkje in hun geschiedenis en wortels. Het roept de nauwe relatie tussen Finnen en de natuur op en probeert deze te versterken door middel van hedendaagse communicatie en technologie. De workshop legt ook de nadruk op de traditionele cultuur die met de natuur verbonden is en vergroot daarmee de prestige en het voortbestaan ervan. Natuur komt ook voor in mythische verhalen, in de Finse mythologie. De oudste laag van de mythologie is gerelateerd aan de natuur. Finnen hebben in en uit de bossen geleefd.

De opdracht van de workshop richt zich op digitale apps. De kernwoorden zijn kaarten en routebepaling. In de workshop creëren de studenten concepten voor digitale interactieve, dynamische, zelfgeleide kaart-apps, waarmee men plaatsen/objecten/routes van interesse kan markeren met digitale stickers en mogelijk andere markers, gebaseerd op de Finse mythologie.

Tijdens de workshop werkten studenten samen in kleine, multiculturele groepen om concepten te bedenken voor dynamische en interactieve zelfgeleide apps. Deze digitale tools waren bedoeld om gebruikers in staat te stellen om plaatsen, objecten en routes van interesse te markeren. De apps waren niet alleen bedoeld voor het verstrekken van informatie, maar ook om gebruikers actief te betrekken door inzichten te bieden in verschillende aspecten van de natuur en mythologie.

De veelzijdigheid van de app was een belangrijk aandachtspunt, waardoor gebruikers de flexibiliteit hadden om individueel of collectief deel te nemen. Groepsactiviteiten, mogelijk met spelelementen, werden bedacht om het gemeenschapsgevoel te versterken en netwerken tussen gebruikers te bevorderen. De functionaliteit van de app strekte zich uit tot het identificeren van planten, dieren (met educatieve waarde), aggregaten en belangrijke locaties van mythologische betekenis. De app had ook de mogelijkheid om zelfgeleide tours en routes voor te stellen, wat een meeslepende en educatieve ervaring bood.

De verkenning van de Finse natuur en mythologie binnen de app heeft een breder doel: het stimuleren van ecologisch denken. Het opnemen van elementen zoals respect voor de natuur, de heiligheid van bomen, en de erkenning van dieren als zieltjes, was bedoeld om individuen, in het bijzonder diegenen die zich met milieu-uitdagingen bezighouden, te inspireren om verschillende perspectieven en gedragingen aan te nemen.

DAG 01:
— Natuurervaring: sightseeing met de bus (met gids): een bezoek aan Nuuksio National Park: wandelen in het gebied en een buitenbarbecue; een bezoek aan Haltia – het Finse Natuurcentrum.

DAG 02: Oriëntatie
— Introductie van de gastuniversiteit, de School of Arts, Design and Architecture van Aalto University en de Art & Media afdeling
— Introductie van de workshop
— Presentaties door gastdocenten over verschillende onderwerpen met betrekking tot natuurmythologie
— Een lezing over apps en app-ontwerp
— Laat in de middag: start van groepswerk

DAG 03:
— Twee presentaties door gastdocenten
— De tweede lezing over app-ontwerp
— Werken aan de opdracht

DAG 04:
— Eerste idee-presentaties / verdere herwerking van ideeën
— Een lezing over trailer video’s

DAG 05:
— Werken aan de opdracht

DAG 06:
— Werken aan de opdracht
— Start van de eindpresentaties van groepswerk

 

Het resultaat van de workshop (app-concepten gemaakt door de 4-persoons werkgroepen) werd gepresenteerd tijdens het Mythologie Seminar ‘Hello Forest! Hello Spirits! A seminar on Finnish mythology’ in de Oodi Bibliotheek in Helsinki, Finland, op zondag 10 december 2023: https://www.aalto.fi/en/events/hello-forest-hello-spirits-a-seminar-on-finnish-mythology.

 

— [Mr Frog]: Diverse artikelen over mythologie https://helsinki.academia.edu/MrFrog

— [Taivaannaula]: Een Finse organisatie die zich richt op het behoud en bevorderen van de inheemse Finse religie en cultuur https://www.taivaannaula.org/in-english/

— [Notes on the Finnish Tradition]: Een artikel van Anssi Alhonen http://www.taivaannaula.org/notes.pdf

— [Finnish Mythical Creatures Still Lurk]: Een artikel over Finse mythische wezens door Fran Weaver https://finland.fi/life-society/finnish-mythical-creatures-still-lurk/

— [Walking and Mapping. Artists As Cartographers]: Een boek van Karen O’Rourke https://books.google.fi/books?id=wI_MlDWcPswC&printsec=frontcover&source=gbs_ViewAPI&redir_esc=y#v=onepage&q&f=false

— [Books on Alternative Mapping]: Psychogeografie https://libguides.lib.msu.edu/psychogeography

Een sereen winterlandschap met een bevroren meer, omringd door met sneeuw bedekte bomen en rotsachtige kliffen. Op de voorgrond bevindt zich een donker, open stuk water dat contrasteert met het witte ijs, wat diepte en visuele interesse toevoegt aan de scène. De sfeer is kalm, met een zachte grijze lucht erboven.
Mythology: Nature, afbeelding door Tarja Nieminen

Mythology Nature by Tarja Nieminen is licensed under CC BY-SA 4.0

Het concept van de workshop Mythology: Nature werd ontwikkeld door Tarja Nieminen en Hanna Karkku voor de 4e studentenworkshop van het Erasmus+ project Digital Mythologies – Mythological Digitalities (DIMYMYDI), gehouden aan de School of Arts, Design and Architecture van de Aalto University in Espoo, Finland, in december 2023. Het programma van de workshop werd ontwikkeld door Tarja Nieminen en Gautam Vishwanath.