About

DIGITAL DIDACTICS IN ART EDUCATION (DIDAE) is een OER (Open Educational
Resources)-platform waarop laagdrempelige digitale TOOLS voor het maken van kunst en voor het kunst- en ontwerponderwijs te vinden zijn. Daarnaast bevat het speciaal voor de lespraktijk ontwikkelde IDEAS.

Deze website bundelt de resultaten van het Erasmus+ project DIDAE, een tweejarig gezamenlijk onderzoeksproject van vijf Europese universiteiten. Het project is voortgekomen uit de behoefte van het hoger onderwijs en schoolonderwijs aan hoogwaardigere digitale bronnen die tijdens de coronapandemie aan het licht is gekomen. Door het consortium gehanteerde criteria voor het selecteren en creëren van de tools en ideas zijn: vrij toegankelijk, eenvoudige gebruikersinterface, bruikbaar, gegevensprivacy, onlinestabiliteit, te gebruiken op verschillende apparaten, gebruikers kunnen van elkaar leren, maatschappelijke integratie en creatief potentieel.

Het DIDAE-platform vergemakkelijkt het gebruik van digitale hulpmiddelen voor het maken van kunst, zowel tijdens een pandemie, wanneer afstandsonderwijs noodzakelijk is, als in post-pandemische tijden, wanneer leerlingen en leraren weer in de klas zitten. Het gebruik van fysieke en digitale tools voor het maken van kunst verruimt de creatieve vaardigheden van leerlingen en leerkrachten. De vele voordelen van digitaal onderwijs zijn niet gebonden aan enige pandemie. Ook na corona moeten leerlingen die niet in staat zijn het fysieke klaslokaal te bezoeken voor zover mogelijk in staat worden gesteld op voet van gelijkheid aan het onderwijs deel te nemen. DIDAE maakt het mogelijk de maatschappelijke integratie krachtig en op verschillende manieren te bevorderen.

De tools zijn verzameld, beoordeeld, gecategoriseerd en gefilterd door ons team van internationale deskundigen op het gebied van onderwijs, de digitale wereld en de kunsten. De op het platform verzamelde selectie vertegenwoordigt tools die ons tijdens discussies en praktische tests hebben overtuigd en voldeden aan onze vereisten inzake bruikbaarheid en toegankelijkheid.

Op basis van de tools biedt het platform ideas die door de leden van ons team en hun leerlingen in hun klassen zijn ontwikkeld en geëvalueerd. Hier maken we deze resultaten toegankelijk. JIJ kunt ze implementeren, als inspiratie gebruiken of erop voortbouwen.

Bij de ontwikkeling van de website stond de toegankelijkheid voorop. Ons team heeft veel aandacht besteed aan de toegankelijkheid en bruikbaarheid in de klas. Bij de selectie van tools en ideas is geprobeerd de reproductie van verschillende vormen van discriminatie in inhoud en taal te vermijden. We hebben geprobeerd elke opdracht en elk idee in de context van ons huidige, digitaal gemondialiseerde heden te plaatsen.

Het project is gefinancierd door het Erasmus+-programma van de Europese Unie. Dit programma is vooral gericht op samenwerking ten behoeve van innovatie en de uitwisseling van degelijke werkmethoden. Het ERASMUS+ project eindigt in 2023.

 

 

NIEUWS 2023 – grote DIDAE TOOLS & IDEAS-update

In 2023 werden nieuwe IDEAS in het Duits ontwikkeld door studenten van de Academie voor Beeldende Kunsten in de cursus “Fachdidaktik Kunst und Bildung: Positionen und Analysen” onder leiding van Helena Schmidt.
Daarnaast was er een uitgebreide update in de categorie TOOLS, met een focus op kunstmatige intelligentie, samengesteld door Franziska Thurner.

 

NIEUWS 2024 – grote DIDAE TOOLS & IDEAS-update


Digital Mythologies – Mythological Digitalities (DIMYMYDI) is een Erasmus+ onderwijsproject waarin vijf landen samenwerken om digitale hulpmiddelen te onderzoeken en ontwikkelen voor kunstdocenten en kunstenaars. Gedurende drie jaar werden in elk partnerland workshops voor studenten en trainingen voor docenten georganiseerd. Deze activiteiten richtten zich op het verkennen van mythes en hun rol in het vormgeven van sociale en politieke betekenissen, met name in de huidige technologische context. Tijdens deze activiteiten gingen studenten en docenten op een creatieve en betekenisvolle manier aan de slag met digitale tools. Dit leidde tot een groter begrip en waardering voor de blijvende kracht en relevantie van mythologie in de hedendaagse samenleving.

Het project werd gecoördineerd door de School of Arts, Design and Architecture van de Aalto-universiteit (Helsinki, Finland). De partneruniversiteiten waren de Academy of Fine Arts and Design (Katowice, Polen), de Vilnius Academy of Arts (Vilnius, Litouwen), het Dun Laoghaire Institute Of Art Design + Technology (Dublin, Ierland) en de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten (Antwerpen, België).

De DIMYMYDI TOOLS en IDEAS zijn in december 2024 toegevoegd aan het DIDAE-platform en beschikbaar in het Engels en Nederlands.

Voorwaarden: DIDAE OER-standaarden en CC-licenties

Open Educational Resources (OER) zijn gratis leer- en lesmaterialen in de vorm van teksten, afbeeldingen en andere media die tot het publieke domein behoren of onder een open licentie zijn gepubliceerd. Het voordeel van open licenties is dat de intellectuele eigendomsrechten van de auteursrechthebbende worden gerespecteerd, terwijl derden het bestaande materiaal kunnen gebruiken, herschikken, aanpassen, delen en opnieuw kunnen distribueren. Open onderwijsmiddelen hebben tot doel kennis te delen door barrières te slechten en toegangsbeperkingen op te heffen en zo de gelijkheid in het onderwijs te bevorderen.

Op dit moment worden voor open onderwijsmiddelen meestal Creative Commons-licenties gebruikt. Volgens de definitie van de UNESCO zijn de volgende drie licenties geldig voor OER: CC0, CC BY en CC BY SA. Daarnaast zijn de op het DIDAE-platform beschikbaar gestelde onderwijsmaterialen zoals teksten en afbeeldingen door de betreffende docenten persoonlijk van een vrije CC-licentie voorzien. De individueel gekozen licenties zijn bij de opdrachten gevoegd.

Disclaimer

Deze website is te goeder trouw gemaakt en alle inhoud ervan is beoordeeld door het DIDAE-projectteam. De website is het eindresultaat van een internationaal onderzoeksproject.

We hebben deze website naar ons beste vermogen gemaakt en alle inhoud ervan is beoordeeld door het DIDAE-projectteam. De website is de uitkomst van een internationaal onderzoeksproject. Dat betekent dat er geen technische of professionele ondersteuning meer zal zijn nadat het Erasmus + programma in 2023 is afgelopen.

Het team staat niet in voor de geldigheid en integriteit van de inhoud. Hoewel het team geprobeerd heeft de inhoud grondig te onderzoeken op auteursrechtschendingen, is het uiteindelijk niet verantwoordelijk voor de door de auteurs gecreëerde inhoud.

Het team is niet aansprakelijk voor enige potentiële schade of verlies veroorzaakt door het gebruik van de website of van tools, software of opdrachten van derden. De opdrachten op de website zijn bedoeld ter inspiratie.

Het team is niet aansprakelijk voor de interpretatie en toepassing van de opdrachten in de praktijk. Alle originele teksten van het team zijn professioneel vertaald; daardoor kunnen er tussen de verschillende versies taal-, woord- en uitdrukkingsverschillen zijn ontstaan.

De website kan links bevatten naar websites die niet langer beschikbaar zijn of waarvan de inhoud aanzienlijk is gewijzigd. Bovendien is het team niet verantwoordelijk voor de actualiteit van de op deze website gepubliceerde links. De website kan links bevatten naar websites die niet langer beschikbaar zijn of waarvan de inhoud aanzienlijk is gewijzigd. De website kan verwijzen naar andere websites, inhoud van derden of websites met advertenties.

 

Mail
didae@akbild.ac.at