Vilnius City Noisescapes
Vilnius City NoisescapesInteractive Noise Pollution Audiovisualizer
Deze creatieve opdracht werpt een licht op het groeiende probleem van geluidshinder en benadrukt het belang van visualisatie om zo het bewustzijn van de gevolgen te vergroten. Het project, 'Interactive Noise Audiovisualization System: Vilnius City Noisescapes' richt zich op zes districten in Vilnius om vast te stellen welke gebieden het meest en het minst last hebben van lawaai. Aangezien geluidshinder piekt tijdens de spitsuren (8-9 uur 's ochtends en 6-7 uur 's avonds), was het verzamelen en documenteren van deze gegevens van cruciaal belang. De opgenomen audio gegevens werden vervolgens geïntegreerd in een op knooppunten gebaseerd audiovisualisatiesysteem, waardoor de fluctuaties in het geluidsniveau gevisualiseerd kan worden, in de geselecteerde wijken.
Het was ook heel belangrijk om de juiste visuele expressie te kiezen om de schadelijkheid van lawaai te laten zien. De belangrijkste leidraad en invloed die hielp bij het formuleren van een visuele expressie was het ontwerpprincipe ‘Form Follows Function’. Met dit principe in gedachten werd een bol die gevoelens van kalmte en harmonie oproept, met name de structuur die constant wordt beïnvloed door het eerder opgenomen lawaai van buiten, gekozen als het belangrijkste visuele element, samen met het bijbehorende volume, de locatie en de tijdsindeling.
Door aan dit soort opdrachten mee te doen, kunnen studenten het vermogen ontwikkelen om ‘dynamische gegevens’ te visualiseren of weer te geven, zoals audio, signalen van sensoren, enzovoort, of het nu gaat om materiaal dat ze zelf hebben opgenomen of om materiaal dat ze van elders hebben gehaald. Ze zullen ook een beter begrip krijgen van de waarde van het verzamelen van hun eigen authentieke materialen.
Description
Deze creatieve opdracht, geworteld in het materiaal van mijn masterscriptie, draait om het gebrek aan contextuele berichtgeving over milieukwesties, met name geluidshinder, op verschillende content platformen. Door middel van voorbeelden uit de praktijk, geeft het studenten een introductie in technieken voor het visualiseren van dynamische gegevens, zoals geluidssignalen. Het project ‘Interactive Noise Audiovisualization System: Vilnius City Noisescapes’ is een educatief hulpmiddel dat studenten begeleidt bij het verzamelen en interpreteren van milieugegevens, waarbij de nadruk ligt op hoe geluidshinder fluctueert in verschillende wijken en spitsuren. Door het ‘Form Follows Function’ ontwerpprincipe toe te passen, worden studenten aangemoedigd om ontwerpend te denken en analytische vaardigheden te gebruiken om de schadelijke effecten van lawaai over te brengen. Er is gekozen voor een bol als centraal visueel element omdat deze rust en harmonie uitstraalt, maar ook omdat de structuur ervan de verstorende effecten van geluidshinder visueel kan weergeven. Terwijl de bol wordt beïnvloed door audiogegevens, verslechtert de structuur ervan, waardoor de aantasting van het milieu door toenemende geluidsniveaus effectief wordt geïllustreerd.
Door deze opdracht ontwikkelen studenten technische vaardigheden in audiovisuele systemen, maar ook kritisch denken en werken rond milieubewustzijn. Ze leren ontwerpprincipes effectief toe te passen en creëren visuals die niet alleen complexe gegevens weergeven, maar ook het bewustzijn van het publiek vergroten. De educatieve waarde ligt in het interdisciplinaire karakter, waarbij elementen van milieuwetenschap, gegevensanalyse en kunst worden geïntegreerd en het vermogen van studenten om echte uitdagingen creatief aan te pakken, wordt gestimuleerd. De opdracht bevordert waarden als authenticiteit, sociale verantwoordelijkheid en de rol van kunst in activisme. Door zich bezig te houden met gegevensgestuurde mediakunst leren studenten hoe design en digitale media krachtige hulpmiddelen kunnen zijn bij milieuactivisme. Het project sluit aan bij alledaagse ervaringen van stedelijke geluidshinder, waardoor het relevant en toegankelijk is, met duidelijke leerdoelen die zich richten op gegevensvisualisatie, ontwerp ethiek en milieubewustzijn.
Tasks and specific work steps
Het is zo ontworpen dat het kan worden aangepast voor individueel werk, duowerk of kleine groepsprojecten (tot 3 leden). Door flexibiliteit in samenwerking toe te staan, kunnen studenten zich individueel richten op hun unieke visie of baat hebben bij de uitwisseling van ideeën binnen een groep. Het doel is om studenten kennis te laten maken met het visualiseren van dynamische milieu gegevens, in het bijzonder geluidshinder, door gebruik te maken van software en geluidsopnamen. Door hun eigen gegevens te verzamelen en deze om te zetten in zinvolle visuele representaties, doen studenten praktische en creatieve ervaring op.
Het project is onderverdeeld in twee hoofdfasen: het vastleggen van gegevens en de ontwikkeling van het gegevens audiovisualisatiesysteem. In de fase van gegevensverzameling krijgen studenten 1-2 dagen de tijd om omgevingsgeluid op te nemen in een context naar keuze, zoals stedelijke geluidshinder, natuurgeluiden of seizoens- en tijdgebonden veranderingen in geluidslandschappen. Deze flexibele tijdsduur stelt studenten in staat om zinvolle gegevens te onderzoeken en vast te leggen. In de ontwikkelingsfase van het audiovisuele systeem zullen de studenten 2 tot 4 dagen doorbrengen met TouchDesigner om hun verzamelde audiogegevens te verwerken en een audiovisueel systeem te maken dat de impact van geluidsoverlast visueel weergeeft. Het systeem zal de effecten van het opgevangen geluid illustreren, en studenten worden aangemoedigd om gebruik te maken van de meegeleverde tutorials en voorbeeld systemen om een volledig nieuwe audiovisualizer aan te passen of te maken, zoals ik heb gedaan bij het ontwikkelen van een audiovisualizer voor het ‘Interactive Noise Audiovisualization System: Vilnius City Noisescapes’ project. De instructievideo’s en de voorbeelden van de systemen kunnen gecombineerd of gebruikt worden als opstapje om een compleet nieuw systeem te maken.
Een optionele fase voegt nog een laag interactiviteit en complexiteit toe aan het project. Studenten kunnen een knoppenpaneel maken op een tablet of een ander type scherm waarmee ze kunnen schakelen tussen verschillende gegevenssets, zoals de geluidsgegevens die zijn vastgelegd op de ene locatie versus een andere of tussen verschillende tijdschema’s. Deze functie maakt een meer dynamisch onderzoek mogelijk van hoe geluidshinder fluctueert tussen locaties of tijdsperioden, wat diepere inzichten biedt in de milieu-impact van geluid in verschillende omgevingen.
De materialen die nodig zijn voor dit project zijn eenvoudig maar effectief. Studenten hebben TouchDesigner nodig om hun audio visualisaties te maken. Voor het verzamelen van gegevens kunnen ze een audio-opname app van hun smartphone of een gespecialiseerde audiorecorder gebruiken om originele omgevingsgeluid op te nemen. De tutorials bieden duidelijke, stapsgewijze begeleiding bij het gebruik van TouchDesigner, zodat studenten met verschillende ervaringsniveaus er gebruik van kunnen maken. De tutorial video’s en de voorbeelden van de systemen kunnen worden gecombineerd of gebruikt als opstapje om een geheel nieuw systeem te maken (zo heb ik zelf een audiovisualizer kunnen ontwikkelen voor ‘Interactive Noise Audiovisualization System: Vilnius City Noisescapes’ project).
Door middel van deze opdracht leren studenten een aantal belangrijke vaardigheden. Ze zullen competenties ontwikkelen in het verzamelen van gegevens, waarbij ze leren hoe ze originele audiogegevens kunnen verzamelen die verschillende soorten geluidshinder weerspiegelen. Ze zullen ook technische vaardigheden verwerven in audiovisualisatie, waarbij ze hun gegevens omzetten in visuele elementen die de schadelijkheid van geluidshinder effectief communiceren. Ontwerpprincipes zoals ‘Form Follows Function’ zullen hen leiden bij het selecteren van geschikte visuele weergaven, zoals het gebruik van een bol waarvan de structuur verslechtert in reactie op de geluidsgegevens, wat de achteruitgang van het milieu effectief illustreert. Dit project zal ook het kritisch denken en het milieubewustzijn van de studenten vergroten en hen aanmoedigen om na te denken over hoe kunst kan worden gebruikt als hulpmiddel voor milieuactivisme.
De beoordelingscriteria garanderen een uitgebreide evaluatie van het werk van de studenten. De gegevensverzameling is goed voor 20%, waarbij de nadruk ligt op de kwaliteit en relevantie van de opgenomen audio. De ontwikkeling van het audiovisuele systeem is goed voor 40%, waarbij de effectieve integratie van gegevens en de creativiteit van de visualisatie worden beoordeeld. Ontwerp en creativiteit zijn 30% waard, waarbij de nadruk ligt op hoe goed studenten ontwerpprincipes toepassen en visueel overtuigende projecten afleveren. Tot slot vormen presentatie en reflectie de resterende 10%, waarbij studenten hun proces toelichten en uitleggen hoe hun audiovisuele systeem geluidshinder weergeeft. Studenten die ervoor kiezen om het interactieve knoppenpaneel te ontwikkelen, krijgen extra punten voor innovatie en gebruiksvriendelijkheid.
Om deze opdracht optimaal uit te voeren, moeten studenten worden aangemoedigd om een geluidhinder context te kiezen die dicht bij hun eigen leefwereld ligt, wat leidt tot persoonlijk en geëngageerd werk. Er moeten duidelijke momenten worden voorzien om studenten op het goede spoor te houden, waarbij peer review collaboratief leren kan bevorderen. Ondersteuning door docenten zorgt ervoor dat studenten van alle niveaus kunnen slagen. Dit project voorziet studenten niet alleen van praktische ontwerp- en softwarevaardigheden, maar leert ze ook hoe ze gegevens en kunst kunnen gebruiken als hulpmiddelen om het milieubewustzijn te vergroten.
Sources and References
— [Demo of my project]: https://youtu.be/E9_2hpx5Sho
— [How to make a VIDEO SWITCH]: #touchdesigner Tutorial #2: shows how to create a video switching button| https://www.youtube.com/watch?v=o7lppo7qSxg
— [Animating Camera Movement]: TouchDesigner Tips, Tricks and FAQs 7: showcases the use of height maps to create a change in surface/shape of a 3D object| https://www.youtube.com/watch?v=qKkcYwiqT_g&list=PLkpyIbucianQpaBXUD16Mv4u_VYuWoD-G
— [Audio Reactive Instancing]: TouchDesigner Tutorial 008: Showcases how to manipulate height maps by an audio input| https://www.youtube.com/watch?v=SSSSbq2YZcA
— [Audio-Reactive Visuals in TouchDesigner]: How to make audio-reactive visuals| https://www.youtube.com/watch?v=R7sAomk2vR4
— [TouchDesigner Audio Reactive Eye]: for inspiration| https://www.youtube.com/watch?v=GXJX0cTJUnE
— [Audio-reactive Video Playhead TouchDesigner]: for inspiration https://www.youtube.com/watch?v=VAqvZENdOdU
Images/Examples
Additional Information
Author’s encouragement
Deze opdracht is leuk en relevant omdat studenten zo direct betrokken raken bij hun omgeving en een persoonlijke band krijgen met het dringende probleem van geluidshinder. Door verzamelde audiogegevens om te zetten in visuele voorstellingen met software zoals TouchDesigner combineren studenten creativiteit met technische vaardigheden, waardoor de leerervaring zowel motiverend als betekenisvol is. Het project stimuleert kritisch denken, omdat studenten de effecten van geluidshinder in hun omgeving analyseren en ontwerpprincipes zoals ‘Form Follows Function’ toepassen. Voor docenten biedt deze opdracht interdisciplinair engagement, waarbij verschillende leerstijlen aan bod komen en samenwerking wordt aangemoedigd. Bovendien stelt het studenten in staat zich meer bewust te worden van hun omgeving en een gevoel van sociale verantwoordelijkheid te ontwikkelen. Door echte problemen op een artistieke manier aan te pakken, cultiveren studenten een proactieve houding die hen voorbereidt om te pleiten voor positieve verandering in hun gemeenschap. Over het geheel genomen combineert deze opdracht op effectieve wijze kunst, wetenschap en technologie, waardoor het een waardevolle toevoeging aan de klas is.