Introduction to kinetic typography

Introduction to kinetic typography
Building principles and technical knowledge for creating kinetic type designs

by Rory Bradley
by Ger Fox
by Dun Laoghaire Institute Of Art Design + Technology (Dublin, Ireland)

Deze opdracht laat ontwerpers kennismaken met kinetische typografie en de bredere wereld van motion graphics. Het doel is om hen kennis te laten maken met concepten als keyframes, properties en een tijdlijn. Vervolgens wordt hen gevraagd deze concepten te gebruiken om letters te manipuleren om hier achteraf met te communiceren. Deze concepten zijn terug te vinden in een breed scala aan motion graphics en animatie tools, dus de studenten moeten een overdraagbaar begrip van deze omgevingen ontwikkelen.

Ze werken ook aan belangrijke typografische principes op het scherm, zoals contrast, ritme, negatieve ruimte, hiërarchie, enz. De toegevoegde complexiteit van het gebruik van tijd en animatie met deze principes, biedt een spannende ruimte voor zowel de studenten als de docent.

De studenten krijgen een lettertype toegewezen en worden gevraagd om het doel en de unieke aspecten ervan te verkennen door middel van beweging. Elke dag bouwt voort op de vorige en voegt nieuwe hulpmiddelen en ideeën toe. Aan het einde van de workshop moeten ze verschillende korte motion tests hebben gemaakt. Daarvan worden de besten samengevoegd tot een 'showreel' van hun lettertype.

Deze opdracht richt zich op het verkennen van typografie door middel van motion graphics. De bredere gebieden van motion graphics, kinetische typografie, animatie en AR/XR-toepassingen worden allemaal overwogen en onderzocht door de deelnemers, die eerst een begrip moeten opbouwen van wat er mogelijk is in deze ruimte.

Ze krijgen dan een opdracht waarbij ze een specifiek lettertype toegewezen krijgen. Dit lettertype moet worden onderzocht en het doel en de kenmerken ervan moeten worden gedocumenteerd. Dit vormt de basis voor de deelnemers wanneer ze worden geïntroduceerd aan de technische tools. In dit geval kan dat After Effects, Blender, Cavalry of een andere geschikte motion graphics-software zijn.

Hierdoor leren de deelnemers:
— Onderzoeksvaardigheden door hun toegewezen lettertype te onderzoeken
— Technische vaardigheden naarmate ze kennismaken met de software
— Creatief probleemoplossende vaardigheden wanneer ze worden uitgedaagd om hun onderzoek via de software te communiceren

Aan het einde van de workshop moeten de studenten een showreel van hun testen inleveren. Deze showreel moet ongeveer 15 seconden lang zijn. Deze limiet betekent dat de studenten moeten bewerken en moeten nadenken over het tempo en de toon van wat ze opnemen. Ze moeten ook worden aangemoedigd om muziek te gebruiken in hun reel om zo hun idee verder over te brengen.

Deze workshop kan worden uitgebreid door studenten te vragen een AR-trigger voor hun showreel te maken en het schermtype te koppelen aan gedrukte of omgeving applicaties.

Hieronder volgt een voorgestelde verdeling van deze opdracht over 5 dagen. Elke dag begint met een inleiding of demonstratie in de ochtend en dan atelierwerk in de middag. Het atelierwerk kan zelfstandig of onder begeleiding gebeuren. De opdracht moet flexibel genoeg zijn om uit te breiden of in te krimpen naar meer of minder tijd. Voor meer tijd kunnen verdere concepten zoals expressies worden geïntroduceerd.

Dag 01:
— 10.00 tot 13.00 uur: Motion Design introductie, styleframes, workflow
— 14.00 tot 17.00 – lettertype onderzoek en inhoud verzamelen

Dag 02:
— 10.00 tot 13.00: Inleiding tot de werkomgeving en het maken van animaties met behulp van eigenschappen zoals Positie, Schaal, Rotatie en Transparantie.
— 14.00 tot 17.00 uur: Motion tests

Dag 03:
— 10.00 tot 13.00: Inleiding tot animatie met behulp van gedragingen zoals ruis, oscillatoren en willekeurige waarden.
— 14.00 tot 17.00 uur: Motion tests

Dag 04:
— 10.00 tot 13.00: Inleiding tot repeaters, duplicators en maskers
— 14.00 tot 17.00 uur: Motion tests

Dag 05:
—- 10.00 tot 13.00 uur: Knip de tests samen tot een 15 seconden showreel met geluid.
— 14.00 tot 17.00 uur: Verfijn montage en dien in.

• [Demo Festival]: Demo Festival is een festival voor motion graphics, gestart door Studio Dumbar.
https://demofestival.com/

• [Artivive]: Artivive is een gebruiksvriendelijke AR-app die motion design naar de “echte” wereld kan brengen.
https://www.artivive.com/exhibitions/walkie-talkie

• [DIA]: DIA bedacht de term Kinetische Typografie, hier gebruikt DIA analoog motion design voor een Klim-lettertype.
https://dia.tv/project/klim-sohne/#slide-1

• [Kiel Danger]: Kiel Danger is een creatieve coder en motion designer die interactieve motion graphics maakt.
https://www.kielm.com/

Still of an experiment, captured during the execution of the assignment.

I2_img1 by Rory Bradley & Ger Fox is licensed under CC BY 4.0.

Still of an experiment, captured during the execution of the assignment.

I2_img2 by Rory Bradley & Ger Fox is licensed under CC BY 4.0.

Still of an experiment, captured during the execution of the assignment.

I2_img3 by Rory Bradley & Ger Fox is licensed under CC BY 4.0.

Rory Bradley en Ger Fox ontwikkelden deze opdracht als onderdeel van een bredere module voor communicatieontwerp in Graphic Design aan het Dún Laoghaire Institute of Art, Design and Technology.

Author’s encouragement
Deze opdracht moet deelnemers een basis geven in het werken met professionele motion graphics-software, een veelgevraagde vaardigheid in de industrie die kan worden gebruikt in een breed scala aan toepassingen.

 

Prior knowledge, preparation
Docenten hebben ruime kennis nodig van typografie en de gekozen motion graphic software.
Studenten moeten enige vaardigheid hebben met ontwerpsoftware.

 

Accessibility
De keuze van de software en de diepgang van het onderzoek kunnen worden aangepast aan verschillende contexten. Er zou bijvoorbeeld een knip- en plakmethode kunnen worden gebruikt om de beelden te maken en vervolgens zouden eenvoudige presentatiehulpmiddelen zoals Google Slides kunnen worden gebruikt om het gevoel van beweging te creëren.

Additional Tools
Een leeromgeving met een projector of groot scherm. Toegang tot een computer voor elke deelnemer.