Laat afval niet verloren gaan
Laat afval niet verloren gaanAfvalpatronen en "Wiener Werkstätte"
Laat afval niet verloren gaan laat studenten kennismaken met patronen en design en de "Wiener Werkstätte" (Weense productiegemeenschap waar handwerk in verschillende stijlen gecreëerd werd). Met de Repper webapp kunnen patronen worden gegenereerd op basis van een bestaande foto of specifieke details van geüploade plaatjes, met behulp van verschillende rapport-functies. Dit project verkent patronen en de rapportagetechniek in kunst en mode. Studenten creëren hun eigen rapportpatronen op basis van foto's van verpakkingsafval. Ze krijgen ook inzicht in rapportafdruk in textielontwerp, oude druktechnieken en de patronen van kunstenaars van de beroemde "Wiener Werkstätte". Deze opdracht bevordert het vermogen van de studenten om inspiratie op te doen en moedigt hen aan om aan de slag te gaan met verpakkingsontwerp en afval.
Description
Het uitgangspunt voor dit idee is de rapportagetechniek, zoals die bekend is uit de textieldruk. In dit project wordt de rapportafdruk bekeken aan de hand van de ontwerpen van Maria Likarz-Strauss (1893-1971), Felice Rix-Ueno (1893-1967) en Vally Wieselthier (1895-1945), allemaal ontwerpers van de “Wiener Werkstätte”. Alle drie maakten ze veel ontwerpen die uiteindelijk drukpatronen voor textiel werden, waarbij rapport de productietechniek was. Veel van hun ontwerpen zijn te vinden in het online archief van het Museum voor Toegepaste Kunst in Wenen (Museum of Applied Arts, MAK).
Het tweede aandachtspunt van het project is verpakkingsmateriaal. Hoewel het in veel gevallen nauwelijks bewust wordt opgemerkt of slechts korte tijd wordt gebruikt, gaat er veel creatief denkwerk in verpakkingsmaterialen zitten. En toch belandt het meestal ongemerkt in de prullenbak. Dit project wil studenten aanmoedigen om de verpakking opnieuw te bekijken, het ontwerp ervan te analyseren en op basis van hun observaties hun eigen rapportontwerp te maken. Bovendien zou de klas de plaatselijke afvalsorteerinstallatie kunnen bezoeken, om ter plaatse de problematische kant van verpakkingsafval te ervaren.
Tasks and specific work steps
- Introductie: “Wat is een rapportafdruk?” en introductie van de Repper-app
- Uitstapje naar een stortplaats – fotostudies en discussie over afval en afvalbeheer
- Selecteer 3 foto’s, druk ze in verschillende grootte in A4-formaat af
- Maak een collage in A3-formaat
- Scannen of nemen van een foto
- Upload een foto van verpakkingsafval of de collage op Repper en maak 3 patronen
- Analyseer de patronen in een werkdagboek met betrekking tot de volgende vragen:
In welk opzicht heeft mijn patroon voor mij een andere betekenis dan mijn oorspronkelijke foto’s van het afval?
Hoe zou ik kunnen blijven werken met het patroon dat ik heb gemaakt? Welke driedimensionale vorm zou er met mijn patroon ontwikkeld kunnen worden - Presentatie van de patronen
Sources and References
“Wiener Werkstätte”:
- Online collectie van werken en ontwerpen gemaakt door Maria Likarz-Strauss (1893-1971): https://sammlung.mak.at/en/collection_online?&q=*&fq_string_creator_de-DE=Likarz-Strauss,Maria
- Online collectie van werken en ontwerpen gemaakt door Felice Rix-Ueno (1893-1967):
https://sammlung.mak.at/en/collection_online?&q=Felice Rix - Online collectie van werken en ontwerpen gemaakt door Vally Wieselthier (1895-1945):
https://sammlung.mak.at/en/collection_online?&q=Vally Wieselthier
Images/Examples
Additional Information
Author’s Encouragement
De Repper webapp maakt het makkelijk om patronen en rapporten te maken. Studenten kunnen zo gemakkelijk verschillende ontwerpen maken, analyseren en opvolgen. Dit onderwijsconcept kan worden uitgevoerd als korte versie of in een langere vorm, in samenhang met kunsthistorische onderwerpen (“Wiener Werkstätte”) en/of met excursies over het thema afval (afvalrecyclingbedrijf).